Міністерство фінансів ініціює системні реформи у цілому ряді галузей, наприклад, освіта та наука, охорона здоров’я та соціальна сфера

Фінансовий відділ інформує: за допомогою змін у фінансуванні бюджетних програм Міністерство фінансів ініціює системні реформи у цілому ряді галузей, наприклад, освіта та наука, охорона здоров’я та соціальна сфера.

При розробці проекту держбюджету Мінфін керується такими принципами:

Реалістичний:

·         Уряд не надуває і не приховує доходи. Всі видатки мають бути підтверджені доходами. Це запорука збалансованості бюджету.

·         Бюджетні доходи відображають те, які надходження реально зможе забезпечити наступного року економіка без тотального підвищення податків..

·         Такий підхід дозволить вперше в історії країни припинити хибну практику тиску податківців на бізнес через завищені плани та припинити друкувати гроші для фінансування завищених видатків.

Прозорий:

·         Прогноз доходів бюджету має бути перевірений та підтверджений незалежними експертами та представниками громадянського суспільства.

·         Це робить процес бюджетування справді прозорим.

З чітко визначеними пріоритетами:

·         Уряд відмовився від хибної практики розпорошування бюджетних коштів на сотні програм, коли жодна не отримувала належного фінансування, не виконувалася і не приносила користь суспільству і економіці.

·         Тепер визначено конкретні сфери, які отримають пріоритетну увагу та фінансування – обороноздатність, соціальні стандарти, освіта, охорона здоров'я, дипломатія, АПК, створення Дорожнього фонду, енергоефективність, культура і децентралізація.

Розрахований на майбутнє зростання

·         Уряд перейшов на середньострокове публічне планування бюджету.

·         Основні бюджетні параметри розраховані на найближчі три роки з прогнозом на поступове зростання і відновлення економіки.

·         Передбачуваність бюджетної політики та прогнозування на кілька років вперед дозволить проводити системні глибокі реформи, підвищити інвестиційну привабливість та покращити бізнес-клімат.

 

Джерелами фінансування державного бюджету за період з 24 лютого 2022 року по 30 серпня є військові облігації, кредити від Міжнародних фінансових організацій, а також двосторонні кредити та гранти.