Міністр освіти і науки оглянув стан закладів освіти в деокупованому Херсоні та відзначив освітян

19 листопада 2022 року Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет перебував у звільненому Херсоні.

Міністр оглянув пошкоджені заклади освіти міста.

«До 24 лютого 2022 року це були одні зі зразкових гімназій, ліцеїв, шкіл та дитячих садків України, сьогодні ми побачили зруйновані, розграбовані будівлі. Від сучасного інноваційного обладнання не залишилося нічого. В окремих закладах проживали російські орки», – зазгачив Сергій Шкарлет.

За словами Міністра, деокуповані території розташовані в зоні вогневого ураження. Тікаючи, жалюгідні російські військові залишили після себе міни, тому поки немає вільного доступу до деяких будівель для проведення технічного огляду, оцінювання стану закладів – що з матеріальної бази залишилося, а що вкрали чи зруйнували. Зараз здійснюються лише часткові оперативні заходи для збереження будівель від руйнування.

Мережу закладів загальної середньої освіти Херсонської області становлять 383 заклади. За період воєнних дій повністю зруйновано 14 шкіл, пошкоджено – 81.

На цей час всі 469 закладів дошкільної середньої освіти – на простої, із них 5 зруйновано, 50 пошкоджено.

Попри постійні обстріли та тимчасову окупацію, права дітей на здобуття освіти забезпечуються. У 157 закладах загальної середньої освіти області (із них 26 закладів і 11 філій розташовані на деокупованій території, 131 заклад переведений на підконтрольну територію) продовжують навчатися майже 65 тис. учнів.

Нині проводиться робота щодо долучення до навчання у дистанційному форматі дітей, які залишались на окупованій території і не мали можливості доєднатись до навчання.

Частина дітей перебуває на тимчасово окупованій території, частина – за кордоном, решта – на підконтрольній території.

«Жодного освітнього процесу не могло би бути, якби не наші вчителі. 4 349 учителів Херсонщини героїчно тримали освітній фронт, навчали та продовжують навчати українських дітей», – наголосив Сергій Шкарлет.

Для організації дистанційного навчання в цьому навчальному році більше 900 педагогічних працівників забезпечені ноутбуками. Найближчим часом буде передано ще понад 2,3 тис. комп’ютерних пристроїв.

Міністр передав для херсонських шкіл понад 600 підручників і посібників, художню літературу для учнів 1-11 класів, а також від міжнародного благодійного фонду «Parimatch Foundation» 20 наборів спортивного інвентарю, які є елементом комплексної програми «Нова фізична культура».

Сергій Шкарлет відзначив освітян Херсонщини.

«Окупанти намагалися знищити українську освіту, воювали з закладами та обладнанням, але освітній фронт дав гідну відсіч», – сказав Сергій Шкарлет.

Він наголосив на тому, що вчителі стали символом незламності.

«В країні, де вже 269 днів триває жорстока війна, освітній процес не зупинявся. Це обов’язково буде закарбовано в історії України, це назавжди залишиться у пам’яті дітей та їхніх батьків», – додав Міністр.