На Хмельниччині відкрилося регіональне представництво Консультаційного центру Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Відкриття регіонального представництва Консультаційного центру Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини на Хмельниччині – вкрай важливий крок, що допоможе мешканцям області та вимушеним переселенцям більше дізнатися про права дітей і отримати кваліфіковану підтримку задля їх захисту в умовах війни. На цьому наголосив заступник начальника ОВА Володимир Юр’єв  на брифінгу для журналістів, присвяченому цій події.

Варто зазначити, що свою роботу Консультаційний центр Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини розпочав у серпні 2022 року у Києві, однак для покращення комунікації та розширення можливостей надання послуг виникла нагальна потреба відкриття таких центрів на базі регіональних представництв Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Знаково, що саме сьогодні, напередодні Міжнародного дня прав людини, перші два таких представництва запрацюють в Хмельницькому та Львові.

Більш детально про  передумови створення Консультаційного центру, його функції та напрямки роботи розповіли Регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Хмельницькій області Оксана Кізаєва, начальник відділу дотримання прав людей в умовах війни Секретаріату Уповноваженого з прав людини Алла Тарасюк  та Олена Нестерець – експерт ініціативи із захисту прав дитини та розвитку соціальних послуг проекту уряду Канади “Супровід урядових реформ в Україні”.

Як зазначила Оксана Кізаєва, основна увага Центру буде сконцентрована на допомозі дітям та батькам, які внаслідок війни зіткнулися із складними ситуаціями: депортацією, втратою зв’язку з родиною, питаннями перебування за кордоном, відновленням та оформленням різних документів тощо.

“Через війну багато родин уже потрапили в обставини, які загрожують життю і здоров’ю, та, на жаль, все ще продовжують потрапляти. Деякі діти були депортовані, деякі зникли безвісти, дітей розлучають з батьками, проти них здійснюються воєнні злочини, – зазначила вона. – За дорученням Офісу Президента в серпні 2022 року було створено онлайн-платформу “Діти війни”, яка націлена саме на допомогу у розшуку дітей та їх повернення з місць примусового переміщення чи депортації. Однак виявилось, що і батьки, і законні представники дітей потребують роз’яснень та консультацій щодо алгоритму звернень, заповнення форми відповідного звернення на платформу “Діти війни”. Саме такі завдання виконуватиме наш Консультаційний центр”.

Володимир Юр’єв зауважив, що обласна військова адміністрація вітає відкриття консультаційного центру, та запевнив, що докладатиме усіх зусиль, аби його співпраця з профільними структурними підрозділами була оперативною та максимально ефективною.

“Ми розуміємо, що війна створила для наших громадян нетипові для них ситуації – переселення, евакуація. В таких умовах люди стикаються з речами, які для них не зрозумілі, та потребують більш ґрунтовних знань про свої права, – сказав посадовець. – Я особисто відповідаю за евакуацію та розміщення переміщених осіб, тому досить часто бачу на власні очі, як люди, що приїжджають сюди, мають певні питання, але вони розгублені, не розуміють, яким шляхом іти, не знають своїх прав та на що їм потрібно розраховувати. Відповідно, усі ініціативи, які дозволять вимушеним переселенцям краще зорієнтуватись, отримати повну інформацію, особливо щодо захисту прав дітей, є дуже важливими для мешканців області”.

На завершення журналістам презентували кімнату для консультацій та дитячий просторій, який облаштували в Консультаційному центрі для того, аби його наймолодші відвідувачі мали можливість комфортно та цікаво провести час, поки їх рідні отримуватимуть  кваліфіковану допомогу фахівців.

Отож, якщо ви потребуєте роз’яснення щодо можливих шляхів повернення дитини або сімей з дітьми на підконтрольну Уряду України територію, отримання свідоцтва про народження дитини в умовах воєнного стану або його легалізації, якщо документ отриманий на непідконтрольній території, встановлення контакту з дитиною, яку вивіз один із батьків за кордон, заповнення форми розшуку дитини або заявки на отримання допомоги дітям, які зазнали травмувань в наслідок війни чи з інші питань, пов’язаних з порушенням прав людини, ви можете звернутися саме до Консультаційного центру.

Також тут ви можете повідомити про дитину, що загубилася, чи дитину без супроводу дорослих: факти депортації, примусової  зміни громадянства та документів дитини чи  інші порушення прав дитини під час війни. За вашою інформацією працівники центру звернуться до правоохоронних органів для реагування.

Центр працюватиме щоденно, з понеділка по п’ятницю, з 9 до 16 години, за адресою: м. Хмельницький вул. Свободи,70. Також можна зателефонувати на “гарячу лінію” 0800-50-17-20 (безкоштовно), ваш дзвінок буде переадресовано.