Під час війни впровадження безбар’єрності набуло ще більшого значення

Під час війни впровадження безбар’єрності набуло ще більшого значення – Олена Зеленська
Підбиваючи підсумки року за напрямами своєї діяльності, перша леді України Олена Зеленська відзначила, що наша країна почала розвивати як фізичну, так і економічну та соціальну безбар’єрність іще до повномасштабного російського вторгнення.
У 2020 році Президент Володимир Зеленський підписав Указ «Про забезпечення створення безбар’єрного простору в Україні», ухвалено Національну стратегію безбар’єрності, План заходів із подолання бар’єрів, з’явилася Рада безбар’єрності при Кабінеті Міністрів.
«Під безбар’єрністю ми розуміємо відсутність перепон для людини будь-якої статі, віку, в будь-якому стані – перепон для розвитку, освіти, роботи, комфортного життя», – нагадала Олена Зеленська.
Надихнувшись баченням безбар’єрного суспільства, яке запропонувала дружина Глави держави, великі компанії-працедавці об’єднались у спільноту «Бізнес без бар’єрів»; із громадськими організаціями було розроблено електронний «Довідник безбар’єрності» – перший посібник із коректного спілкування. Реалізовано кілька інфраструктурних проектів, щоб безбар’єрними ставали простори в громадах і культурних закладах. Перша леді наголосила, що у воєнний час безбар’єрність не просто залишається у фокусі, а набула нового, ще більшого значення.
«Зараз як ніколи раніше очевидно, що всім нам незалежно від віку, статі, матеріального становища, стану здоров’я потрібні рівні можливості – щоб евакуюватися, спуститися в укриття, вчасно отримати важливу (часто життєво важливу!) інформацію, мати доступ до послуг, працевлаштуватися», – акцентувала Олена Зеленська.