Підвищення рівня безпеки та захисту українців: Уряд ухвалив постанову, яка дозволяє створити правові основи для мережі ситуаційних центрів в Україні

Для оперативного ухвалення управлінських рішень під час виникнення кризових ситуацій та з метою визначення потенційних або реальних загроз національній безпеці України необхідно створювати відповідні ситуаційні центри. 

Ухвалена постанова «Питання мережі ситуаційних центрів» визначає склад, завдання та їх функції, вимоги до програмного й апаратного забезпечення ситуаційного центру, його підсистем та мереж. А також дозволить створити правові передумови для подальшого розширення й розвитку мережі ситуаційних центрів.

Ситуаційні центри — інструменти ухвалення оперативних управлінських рішень. Вони надають інформацію та аналітику про діяльність органів державної влади у сферах нацбезпеки і оборони. А також є першоджерелом оперативної інформації щодо важливих національних подій.

Ситуаційні центри дають можливість оперативно реагувати на кризові ситуації в державі. Зокрема, державні органи можуть ефективно виконувати покладені на них завдання.

Нормативно-правове врегулювання забезпечить надійне функціонування ситуаційних центрів держави в мирний час, а також в особливий період, зокрема в умовах воєнного чи надзвичайного стану та під час кризових ситуацій, що загрожують національній безпеці України.