Презентація фотодокументальної виставки «КОМУНІЗМ = РАШИЗМ»

13 грудня 2022 року відбудеться презентація фотодокументальної виставки «КОМУНІЗМ = РАШИЗМ» розробленої Галузевим державним архівом Українського інституту національної пам’яті за участі архівістів, посадовців, науковців, громадських діячів Хмельниччини.
 Організатори заходу: Галузевий державний архів Українського інституту національної пам’яті та Державний архів Хмельницької області.
 Учасники та запрошені: керівництво Хмельницької обласної військової адміністрації, керівники структурних підрозділів ОВА, керівники архівних установ області, науковці, краєзнавці, дослідники, громадські діячі Хмельниччини, ЗМІ.
 Місце проведення: м. Хмельницький, майдан Незалежності (презентація виставки); Хмельницька обласна державна адміністрація, каб.114 (захід)
В рамках заходу заплановано:
І частина. 13:00 Презентація фотодокументальної виставки «КОМУНІЗМ=РАШИЗМ» розробленої Галузевим державним архівом Українського інституту національної пам’яті.
СПІКЕР − директор Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам’яті Ігор КУЛИК.
ІІ частина. 14:00 Громадські обговорення (Обласна військова адміністрація, каб.114):
14:00 Вітальне слово заступника голови Хмельницької обласної військової адміністрації Володимира ЮР’ЄВА;
14:10 Виступ на тему: ,,Як знайти своїх репресованих родичів: презентація освітніх роликів у Хмельницькому”.
СПІКЕР − директор Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам’яті Ігор КУЛИК.
14:40 Виступ на тему ,,Державний архів Хмельницької області, як історична скарбниця краю. Робота в умовах воєнного стану”.
СПІКЕР − директорка Державного архіву Хмельницької області Катерини БУРДУВАЛІС.
15:00 Презентація документальної виставки Державного архіву Хельницької області підготовленої за архівно-слідчими справами репресованих громадян.
СПІКЕР − начальник відділу публікаційної та науково-видавничої роботи Державного архіву Хмельницької області Юрій ОЛІЙНИК.
ІІІ частина. Підведення підсумків заходу 15:30.-16:00
 Довідково. Фотодокументальна виставка «КОМУНІЗМ=РАШИЗМ» на конкретних історіях людей демонструє, що криваві методи росії не змінилися. Підтвердження цьому — долі тринадцятьох жінок і чоловіків з ХХ та ХХІ століть. Більшість з них знищили лише за те, що вони були українцями, працювали на батьківській землі, розмовляли рідною мовою. Усі вони, на переконання росіян, не мали права на існування.
Комунізм, не засуджений після розпаду Радянського Союзу, призвів до його повторення у сучасній росії — до нинішнього рашизму. Призвів до війни, очевидцями якої ми є. Нині Україні випав історичний шанс належно розібратися зі своїм минулим. Одним із кроків у новому етапі дерадянізації, депутінізації сучасної України є матеріали цієї виставки.
Ознайомитись із виставкою можна на вебсайті Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам’яті за посиланням: https://hdauinp.org.ua/…/486-vystavka-komunizm-rashyzm…