Про стан забезпечення інформаційних прав в умовах воєнного стану органами державної влади та місцевого самоврядування обговорили під час засідання “круглого” столу в Хмельницькій ОВА.

30-31 січня 2023 року, у Хмельницькій ОВА, відбулося засідання круглого столу на тему: “Стан забезпечення органами державної влади та місцевого самоврядування центральних областей УКраїниінформаційних прав  в умовах воєнного стану”, а також тренінг: ” Практичні аспекти дотримання інформаційних прав в умовах воєнного стану”.

До спільного обговорення долучилися представники від ПРООН (програма розвитку ООН) в Україні, Уповноваженого та Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини, перший заступник начальника ОВА Сергій Тюрін, представники РВА, органів місцевого самоврядування області, а також представники від обласних, районних військових адміністрацій та органів місцевого самоврядування Чернівецької, Черкаської, Кіровоградської та Вінницької областей.

Участь у даному заході взяли керівники відділів Хмельницької РДА: начальник відділу діловодства та контролю Інна Ратушняк, начальник відділу внутрішнього аудиту, інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Леся Кондратенко, начальник юридичного відділу Альона Мороз.

Оцінювання органів державної влади і місцевого самоврядування відбувалося у 5 етапів і тривало упродовж кінця серпня – початку листопада 2022 року і здійснювався згідно з такими етапами:

  • Етап 1. Подання усних (телефоном) звернень громадян за встановленою формою.
  • Етап 2. Подання письмових (електронною поштою) звернень громадян за встановленою формою.
  • Етап 3. Подання усних (телефоном) інформаційних запитів за встановленою формою.
  • Етап 4. Подання письмових (електронною поштою) інформаційних запитів за встановленою формою.
  • Етап 5. Моніторинг наповнення офіційних вебсайтів об’єктів моніторингу за спеціальною Методологією.

Монітори оцінили якість роботи розпорядників на кожному етапі моніторингу у відповідних анкетах. Їх сума склала загальний результат від якого і відраховували відсоток дотримання. На Хмельниччині об’єктами моніторингу стали Хмельницька обласна військова адміністрація, Шепетівська, Кам’янець-Подільська і Хмельницька районні державні адміністрації та Хмельницька міська рада.

Найкращий відсоток показала Хмельницька райдержадміністрація — 77%, а найменший результат, серед об’єктів моніторингу на Хмельниччині, продемонструвала Кам’янець-Подільська РДА — лише 25%.

Детальніше із звітом можна ознайомитися ТУТ.