Проведено перше засідання колегії Державного архіву Хмельницької області у 2023 році

31 січня 2023  року відбулося  перше засідання колегії Державного архіву Хмельницької області. Відповідно до порядку денного заслухали питання «Про підсумки роботи архівних установ області в умовах воєнного стану та пріоритетні завдання на 2023 рік».
У засіданні взяла участь Заряна Попадіна, заступниця голови Хмельницької районної державної адміністрації, яка прозвітувала про роботу архівного відділу Хмельницької РДА за 2022 рік та Галина Загородня, начальник архівного відділу районної адміністрації.

Зокрема, Заряна Володимирівна, підбиваючи підсумки роботи за рік, у своєму виступі зазначила, що: “Архівний відділ Хмельницької районної  державної адміністрації  організовує свою роботу відповідно до повноважень, наданих ст. 29 Закону України «Про Національний архівний фонд та архівні установи» та Положенням про архівний відділ Хмельницької районної  державної адміністрації.            Основною метою відділу є реалізація державної політики у сфері архівної справи і діловодства в межах своєї компетенції та здійснення управління архівною справою на території району.

Для виконання цих завдань 23 листопада 2021 року заступником голови Хмельницької районної державної адміністрації затверджено план розвитку архівної справи на 2022 рік.

В архівному відділі станом на 31.12.2022 року обліковано 1768 фондів на 221484 одиниці зберігання,  в тому числі 4590 справ  прийняті протягом 2022 року

Протягом 2022 року проведено 11 засідань постійно-діючої експертної комісії відділу, на яких схвалено 10347 справ управлінської документації та 48 одиниць обліку фотодокументів, погоджено 6402 справи  з кадрових питань (особового складу),   120 номенклатур справ,  96 положень про експертну комісію,  97 положень про архівний підрозділ,  92 інструкції з діловодства,  156 історичних довідок – 15 положень про архів та експертну комісію установ списків №№ 1, 2, 3.

Задля здійснення контролю за наявністю, станом і рухом документів Національного архівного фонду, проведено перевірку наявності  документів  на  30109 одиниць зберігання, робота в даному напрямку продовжується.

Протягом 2022 року в архівний відділ надійшло 5130 запитів фізичних та юридичних осіб.

Крім того, працівниками архівного відділу постійно надається методична і практична допомога в організації роботи архівних підрозділів установ, підприємств, організацій Хмельницького району, незалежно від форм власності.

Для популяризації архівних документів архівним відділом проведено 2  виставки архівних та публіцистичних документів до Дня вшанування пам’яті жертв Голодоморів. Підготовлено та опубліковано 11 публікацій на офіційній сторінці відділу в соціальній мережі Facebook.

            Основним завдання архівного відділу є створення належних умов зберігання документів Національного архівного фонду. Так у 2022 році спільно з головою Деражнянської міської ради Андрієм КОВПАКОМ було здійснено заміну приміщення архівосховища у м. Деражня, яке було непридатне для зберігання документів.   Загальна площа приміщення становить 112.2 кв.м. 

Здійснено косметичний ремонт двох приміщень архівосховища віддаленого робочого місця смт Летичів площею 32 м2 та встановлено додаткове стелажне обладнання в архівосховищі м. Волочиськ, в архівосховищах смт Ярмолинці  замінено вікна.

            У 2023 році робота щодо покращення умов зберігання документів буде продовжена.  Планується заміна приміщення та збільшення протяжності стелажного  обладнання  архівного відділу Хмельницької райдержадміністрації”.