Проведено позачергове засідання комісії ТЕБ та НС

В Хмельницькій ОВА відбулося позачергове засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.
У засіданні взяв участь Анатолій Катеренчук, начальник Хмельницької районної військової адміністрації та Заряна Попадіна заступниця голови Хмельницької РВА(онлайн).
Провів його перший заступник начальника ОВА Сергій Тюрін. До участі у засіданні також долучилися заступники начальника ОВА, члени обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, керівники місцевих комісій, керівники окремих відомств, установ області, голови РВА та ТГ.
Розпочалося засідання з обговорення питання щодо запобігання та протидії масовим пожежам лісів, торфовищ та сільськогосподарських угідь у літній період 2023 року. Як наголосив Сергій Тюрін, питання запобігання виникненню пожеж в природних екосистемах стоїть дуже гостро і потребує прийняття певних рішень, аби попередити загибель та травмування людей. За його словами, останнім часом почастішали випадки випалювання населенням залишків сухої рослинності. Так, протягом минулого року на території нашої області виникло 649 пожеж в екосистемах загальною площею 35,4 га. З початку цього року уже зафіксовано понад 30 пожеж у екосистемах.
Як проінформував заступник начальника ГУ ДСНС України в області Дмитро Стецюк, площа земель лісогосподарського призначення області складає понад 256 тис. га. Найбільша загроза виникнення лісових пожеж існує на півночі області, де розташовано більше 60 % лісів, які складаються переважно із легкозаймистих хвойних насаджень.
Відтак, з метою протидії масовим пожежам лісів, торфовищ і сільгоспугідь працівниками ГУ ДСНС у Хмельницькій області на постійній основі проводиться ряд організаційних та практичних заходів (спільні патрулювання, інформаційно-роз’яснювальна робота, огляд стану дотримання актів законодавства органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями щодо охорони лісів від пожеж, тощо).
Також для належного реагування на надзвичайні ситуації, пов’язані з гасінням пожеж в екосистемах на території Хмельницької області, функціонують АРЗ СП та 39 пожежно-рятувальних підрозділів, з яких сформовано 4 зведені загони з ліквідації надзвичайних ситуацій та гасіння великих пожеж.
За результатами розгляду даного питання обласна комісія з ТЕБ і НС прийняла рішення, спрямовані на вжиття додаткових заходів щодо протидії пожежам у природних екосистемах на території області.
На завершення, учасники засідання розглянули питання щодо функціонування пунктів незламності на території Хмельницької області. Як повідомив перший заступник начальника ОВА, у зв’язку зі стабільною ситуацією в системах енергопостачання, настанням весняно-літнього періоду та низьким рівнем відвідування, наразі триває робота з визначення пунктів незламності, які будуть переведені у так званий «сплячий режим». У випадку критичних ситуацій вони будуть розгорнуті впродовж кількох годин.