Родина для кожної дитини – розвиток сімейного патронату

Сьогодні відбулася установча зустріч щодо старту реалізації проєкту “Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату” у Хмельницькій області, в якій взяла участь наш експерт Алла Касянюк.
13 громад Хмельниччини візьмуть участь у цьому загальнонаціональному проєкті, мета якого розвиток сімейного патронату в громадах.
Метою проєкту є забезпечення права дитини на зростання у сімейному середовищі через розвиток в територіальних громадах послуги патронату над дитиною, покращення якості та забезпечення доступності для вразливих сімей з дітьми як альтернативи закладам інституційного догляду.
Касянюк Алла – експерт проєкту Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні «Зміцнення інституційної спроможності системи захисту прав дитини шляхом проведення моніторингу ситуації з дітьми» в Хмельницькій області зазначила, що одним з головних напрямків парламентського контролю Уповноваженого Верховної Ради з прав людини є захист прав дітей. Органи державної влади та місцевого самоврядування зобов’язані створити безпечне середовище для найкращого зростання дітей та дотримуватися принципів найкращих інтересів дитини. Проєкт спрямований на забезпечення права дитини на гармонійне зростання у сімейному середовищі. До сім’ї патронатного вихователя можуть бути влаштовані діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, що негативно впливають чи можуть вплинути на їх життя, здоров’я та розвиток. Патронат, усиновлення, опіка та піклування, прийомна сім’я та дитячий будинок сімейного типу – це шанс для дитини рости в родині, шанс бути щасливою в майбутньому. Створення патронатних сімей на Хмельниччині вкрай важливе та необхідне для захисту прав та інтересів наших дітей.
Під час зустрічі висвітлено та обговорено важливість створення сімейних форм виховання, найбільш актуальні питання впровадження нової соціальної послуги – патронату, зокрема:
 стан та перспективи створення та функціонування патронатних сімей в області;
 розвиток сімейного патронату, шляхів пошуку, відбору та особливостей навчання кандидатів у патронатні вихователі;
 здійснення комплексної підтримки та соціального супроводу сім’ї дитини для подолання складних життєвих обставин;
 надання благодійної допомоги та підтримки сім’ям-надавачам послуг патронату над дитиною;
Учасники зустрічі поділилися досвідом щодо впровадження послуги патронату над дитиною в територіальних громадах, підписали договори про співпрацю, домовилися про взаємодію задля забезпечення дотриманням найкращих інтересів дитини.
Даний проєкт реалізовується за спільної підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), Партнерством «Кожній дитині», Міністерства соціальної політики України, Координаційного центру із розвитку сімейного виховання та догляду дітей, Національної сервісної служби України.