Соціальні послуги вже з квітня 2023 року отримають усі потерпілі внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання

З 1 січня в Україні вступила в дію нова редакція Закону #1105, яка визначила, що соціальні послуги і послуги медичного догляду для громадян, які потерпіли внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, мають надаватись відповідно до вимог Законів України “Про соціальні послуги”, “Про реабілітацію”, “Про реабілітацію осіб з інвалідністю”.
До цього часу, попри наявні в попередній редакції Закону №1105 формулювання, що потерпілі на виробництві мають отримувати соціальні послуги і спеціальний медичний догляд, фактично такі соціальні послуги і послуги догляду потерпілі на виробництві отримували в грошовому еквіваленті.
Відповідно до нової редакції Закону, соціальні послуги та медичний догляд надаються саме як послуги, через широку мережу інфраструктури, яка є в державі, а держава оплачує надавачам відповідні послуги.
Таким чином, право громадян на соціальні послуги та всі страхові виплати було збережено повною мірою, натомість змінився механізм реалізації цього права.