У Хмельницькій РВА відбулося перше засідання Ради з питань внутрішньо переміщених осіб

Сьогодні, під головуванням Анатолія Катеренчука начальника Хмельницької РВА,  відбулося перше засідання Ради з питань внутрішньо переміщених осіб при Хмельницькій районній військовій адміністрації. Участь у засіданні взяли Заряна Попадіна заступниця голови та Оксана Москалюк начальниця Управління соціального захисту населення райдержадміністрації та члени ради.

“Наразі у нашому районні, станом на 1 жовтня 2023 року, проживає 37 545 внутрішньо переміщених осіб. Найбільше ВПО проживає в Хмельницькій, Старокостянтинівській,  Волочиській, Городоцькій та Красилівській громадах. Серед ключових проблем, з якими стикаються ВПО це втрата своєї домівки. Тому нам необхідно забезпечити їм безпечні та гідні умови проживання у громадах нашого району. Давайте разом працювати для того, щоб зробити світ кращим для всіх громадян нашого регіону” – зазначив Анатолій Катеренчук.

На засіданні затвердили склад Ради у кількості 18 осіб, з них 9 внутрішньо переміщених осіб, 3 представників громадських організацій, які у своїй діяльності займаються проблематикою внутрішньо переміщених осіб та 6 представників відповідних структурних підрозділів районної військової адміністрації.

На першому засіданні члени Ради ВПО обрали голову ради – Андрія Безпалька, якого одноголосно підтримали усі присутні. Заступником Ради було обрано Тетяну Назарову та секретарем — Анастасію Огороднік.

Головним завданням Ради є сприяння у реалізації регіональної політики у сфері забезпечення та захисту прав та інтересів внутрішньо переміщених осіб, сприяння діяльності територіальних громад у розвитку ефективних механізмів їх адаптації та інтеграції.

Метою Ради є створення ефективної платформи для координації зусиль між владою та громадськістю, з метою забезпечення внутрішньо переміщеним особам доступу до життєво важливих послуг, житла, освіти та можливості для самореалізації.

Рада з питань внутрішньо переміщених осіб при Хмельницькій  районній державній (військовій) адміністрації – є консультативно-дорадчим органом.

Основними завданнями якого є:

  •  захист прав та інтересів внутрішньо переміщених осіб;
  • сприяння залученню внутрішньо переміщених осіб до вирішення питань місцевого значення, зокрема шляхом їх залучення до участі в робочих групах, комісіях, інших консультативно-дорадчих органах з метою розроблення програм у сфері захисту прав та інтересів внутрішньо переміщених осіб, соціального захисту, зайнятості населення, забезпечення житлових та майнових прав;
  • налагодження співпраці з місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями незалежно від форми власності, представниками громадських об’єднань, міжнародних і наукових організацій, засобів масової інформації, інших інститутів громадянського суспільства, фізичними та юридичними особами з питань захисту прав та інтересів внутрішньо переміщених осіб;
  • інших питань, що є необхідними для  адаптації та інтеграції внутрішньо переміщених осіб в територіальних громадах району.

Діяльність Ради здійснюється на підставі Положення про Раду з питань внутрішньо переміщених осіб, затвердженого розпорядженням голови районної державної адміністрації (начальника військової адміністрації).