“Україна – це Ми!”: архівісти Хмельниччини започаткували новий проєкт, присвячений дитячому волонтерського руху

“Україна – це Ми!” – таку назву отримав новий проєкт, започаткований Державним архівом Хмельницької області за підтримки обласної військової адміністрації. В межах цього проєкту передбачено створити зібрання документів, світлин та інших свідчень, які розповідатимуть про діяльність наших юних земляків, що разом з дорослими долучилися до українського волонтерського руху, який у період війни набув безпрецедентного розмаху та викликав подив та захоплення в усьому світі своєю масовістю та активністю.

Презентувала проєкт директорка обласного архіву Катерина Бурдуваліс під час урочистої зустрічі начальника ОВА Сергія Гамалія з дітьми-волонтерами, що відбулася в обласній військовій адміністрації з нагоди Міжнародного дня волонтера. Як зауважила посадовиця, таким чином архівісти прагнуть зберегти для майбутніх поколінь цю надзвичайну сторінку української історії, яка демонструє незламність та єдність усіх українців у прагненні до перемоги – від наймолодших до найстарших.

За словами Катерини Миколаївни, такі зібрання документів називаються фондами особового походження, адже містять дані про конкретних людей, їх діяльність, спогади та здобутки.  Наразі новостворений фонд отримав назву «Колекція документів дитячого волонтерського руху «Україна -це ми!», як символ того, що діти – це майбутнє нашої держави.

Перші документи, якими поповниться цей архівний фонд, будуть розповіді, світлини та інші документальні свідчення про юних волонтерів, які були присутні на презентації, отож кожен з них отримав відповідну анкету, яка архівістам допоможе узагальнити інформацію про дитину та її внесок.  Перед її заповненням хлопці та дівчата мали можливість в усній формі представити загалу перші підсумки своєї роботи: що спонукало їх почати волонтерити, з якими перешкодами вони стикалися, яким чином допомагають, скільки коштів зібрали, до яких проєктів долучилися та ще багато інших цікавих фактів про своє покликання.

Як зауважив заступник начальника ОВА Володимир Юр’єв, долучитися до проєкту зможе кожна дитина чи підліток, яка у цей складний для України час на рівні з дорослими докладає зусиль, аби допомогти нашим воїнам та людям, що постраждали від війни.

“Пам’ятайте: навіть якщо ви вважаєте, що зробили дуже мало, це не так. Не може бути малого внеску у Перемогу. І не важливо, чи були це кошти, зібрані за виготовлені власноруч сувеніри та обереги, чи домашні смаколики, які ви разом з дорослими приготували, чи сплетені сітки, чи навіть простий малюнок зі словами підтримки – своєю роботою ви підтримали наших воїнів, а можливо, навіть врятували чиєсь життя. Тому обов’язково розповідайте про це, долучайтеся до нашого проєкту, адже так ви надихатимете своїм прикладом інших людей,” – наголосив посадовець, звертаючись до дітей.

Зауважимо, що долучитися до проєкту та поповнити фонд унікальними документами про дитячий волонтерський рух на Хмельниччині можуть усі охочі. Для цього потрібно подати відділу формування національного архівного фонду та діловодства Державного архіву Хмельницької області (вул. Грушевського, буд. 99, м. Хмельницький, к. 401, 402, 404) такі документи: автобіографію дитини-волонтера; копію особистих документів (свідоцтво про народження, тощо); подяки, сертифікати тощо, якими нагороджено дитину-волонтера; світлини з життєвого шляху дитини-волонтера та її сім’ї; світлини та документи, що відображають волонтерську діяльність. Більш детальну інформацію можна отримати за телефоном: +38(0382) 70-42-96.

Після опрацювання зібраних матеріалів про юних волонтерів Хмельниччини архівісти планують на їх основі укласти книгу, яка розповідатиме про цю важливу сторінку нашої боротьби за Україну.