Україна приєднується до Глобального партнерства в галузі освіти

Учора, 22 листопада 2022 року, Україна стала членом Глобального партнерства в галузі освіти (GPE) та може отримати грантову допомогу у розмірі 43 млн доларів США.

«Близько 20 років Глобальне партнерство в галузі освіти створює належні умови для забезпечення доступу до освіти мільйонів дітей. З початком повномасштабного вторгнення рф на територію України GPE запропонував підтримку. І завдяки нашим партнерам українські діти та вчителі незабаром зможуть отримати важливу та необхідну допомогу. Крім того, партнерство з GPE – це також довгострокові результати, трансформаційні зміни та формування стійкої системи освіти. Ми вдячні за можливість бути частиною спільноти та готові до співпраці», – зазначив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Партнерство насамперед підтримує пріоритетні напрями діяльності, визначені Урядом України. Зокрема, професійний розвиток учителів, надання психологічної підтримки дітям та освітянам, забезпечення закладів освіти навчальними матеріалами та обладнанням, а також підтримку цифрової трансформації освіти.

GPE працює в тісній координації з гуманітарними партнерами та партнерами з розвитку, включно з приватним сектором, щоб мобілізувати фінансування для підтримки освітніх потреб в Україні.

У березні 2020 року Україна отримала грант від GPE на систему освіти у розмірі 70 тис. доларів США для подолання викликів, пов’язаних із COVID-19. Кошти спрямували на забезпечення дітей дошкільного віку із соціально незахищених категорій, зокрема дітей з обмеженими можливостями. «Приєднавшись до GPE, Україна надсилає потужний сигнал про те, що освіта залишається одним з пріоритетів країни попри надзвичайно складні обставини. Ми високо оцінюємо зусилля Уряду та народу України за їхню стійкість і мужність і прагнемо допомогти зміцнити систему освіти для формування якісної освіти для мільйонів дітей», — наголосив в.о. генерального директора Global Partnership for Education Чарльз Норт.

Докладніше

GPE – це спільне прагнення подолати світову кризу у сфері освіти, щоб підтримувати більш ніж 80 країн з низьким рівнем доходу для трансформації їхніх систем освіти, щоб діти могли здобувати якісну освіту, розкривати свій потенціал і зробити внесок у побудову кращого світу.

Нагадаємо, Міністр освіти і науки України зустрівся з українськими дітьми та освітянами у Чехії.

Джерело: Урядовий Портал