Українська — мова вільних: Відзначимо свято нашої мови разом – долучайтеся до наймасштабнішого флешмобу!

Сьогодні, 09 листопада, ми відзначаємо День української писемності та мови – свято нашої мови, генетичного коду нації.

Відзначати цей день 09 листопада було встановлено Указом Президента України у 1997 році. Дата свята обрана невипадково. Саме сьогодні українці вшановують пам’ять Преподобного Нестора Літописця, монаха Києво-Печерського монастиря. Його вважають одним з авторів твору, що має фундаментальне значення для слов’янської культури – «Повісті временних літ».

Традиційно вже 20 років поспіль  у День української писемності та мови в Україні у прямому ефірі транслюється «Диктант національної єдності». До найбільшого україномовного флешмобу приєднаються мільйони українців по всьому світу.

Цьогоріч радіодиктант національної єдності розпочнеться об 11:00 за київським часом.

Авторкою тексту цьогорічного Радіодиктанту національної єдності стане українська письменниця та режисерка, членкиня Українського ПЕН Ірина Цілик, а читатиме його народна артистка, Герой України Ада Роговцева. До методичної роботи над Радіодиктантом вже традиційно долучиться мовознавиця, докторка філологічних наук Лариса Масенко. Координаторкою проєкту «Радіодиктант національної єдності» стала виконавча продюсерка Українського Радіо Юлія Шелудько.

Радіодиктант звучатиме по всій країні на хвилях Українського Радіо та Радіо Культура. Водночас флешмоб укотре вийде за межі суто радіоформату: він наживо транслюватиметься на телеканалах та діджитал-платформах Суспільного Мовлення.

Написання Радіодиктанту-2022 адаптовано до умов воєнного часу. Також у різних країнах світу будуть облаштовані студії для написання диктанту для вимушених переселенців та українців, які живуть за кордоном.

Цьогорічний Радіодиктант — це перш за все українська акція єднання, аби показати всьому світу, як нас багато!

Також із нагоди відзначення Дня української писемності та мови Міністерство культури та інформаційної політики України запустило інформаційну кампанію “Українська — мова вільних”, в рамках якої розроблено соціальний відеоролик та тематичні постери із цитатами видатних українських письменників.