Українські заклади охорони здоров’я витримали атаку російськими ракетами

Незважаючи на найбільшу ракетну атаку з боку держави-терориста, заклади охорони здоров’я та, зокрема, система екстреної медичної допомоги продовжують працювати без перебоїв, перейшов на альтернативне джерело електроенергії.

«Фактично у кожному регіоні заклади охорони здоров’я, як стаціонарні, так і центри екстреної медичної допомоги, вимушені скористатись генераторами, щоб забезпечувати свою роботу після чергової атаки російських терористів. Це вкотре доводить: маємо бути готові до всього, завжди мати запасний план на випадок аварійних відключень, а в нашому випадку йдеться про генератор у кожному закладі охорони здоров’я», – заявив Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Зокрема, без перебоїв функціонує й оперативно-диспетчерська служба – дзвінки на «103» приймаються у всіх регіонах, а диспетчерські, там де є потреба, також перейшли на живлення від генераторів.

Разом із тим, подекуди абонентам може бути складно додзвонитись на «103» через перебої зі зв’язком з боку мобільних операторів. У такому випадку радимо скористатись стаціонарним зв’язком, регіональними мобільними інтернет додатками або використати екстрений набір на телефоні.

Нагадаємо, всі українські медичні заклади мають резервні джерела живлення. У випадку аварійних відключень світла у більшості медзакладів генератори спрацьовують автоматично – протягом кількох секунд.

З початку війни лише за допомогою міжнародних партнерів до українських лікарень поставлено понад 400 генераторів. Ще частину медзаклади закупили самостійно або ж за кошти місцевих бюджетів. До забезпечення українських лікарень генераторами долучилися також благодійні організації.

Наразі МОЗ спільно зі Світовим банком розпочали проект із закупівлі 1100 генераторів, які в стислі терміни мають з’явитися в українських лікарнях. Ще 170 генераторів для медзакладів надасть ВООЗ.

Джерело: Урядовий Портал