Унікальна модель відновлення психічного здоров’я для тих, хто пережив психотравмуючі події.

 Наші колеги з Центр психічного здоров’я та реабілітації “Лісова поляна” МОЗ України презентували унікальну модель відновлення психічного здоров’я для тих, хто пережив психотравмуючі події.
Представлена модель є мультимодальною. Вона передбачає застосування великої кількості різних підходів, методів, принципів лікування й реабілітації для досягнення найкращого ефекту відновлення психічного здоров’я. ЇЇ основа — підхід до здоров’я людини як до системи, на яку впливають біологічні, психологічні та соціальні чинники.
Отже, і допомога має враховувати кожен із цих чинників.
❝ Модель має робочу назву “Check Point” або ж “Контрольна точка”. Так нас назвав один із пацієнтів після лікування. Він сказав, що тут буквально “перезавантажився”. І це, дійсно, — контрольна точка піклування про стан свого психічного здоров’я: відновлення втрачених сенсів, отримання нових навичок та знань, трансформація травматичного досвіду в посттравматичне зростання ❞, — розповідає директорка Центру Kseniia Vosnitsyna.
Модель послуг, запроваджена «Лісовою Поляною», вже довела свою ефективність. То ж відтепер навчені за програмою фахівці зможуть застосовувати цю модель для роботи у громадах всієї України, працюючи з ветеранами, їхніми сім’ями та тими, хто зазнав впливу війни.
❝ Ми тримаємося і ми непохитні. Але ніхто точно не знає, коли завершиться війна та скільки триматися ще. Ми ж точно знаємо, що у наших силах побудувати таку систему підтримки психічного здоров’я, яка уже зараз дозволить отримати комплексну допомогу кожному ❞, — підкреслив міністр охорони здоровʼя Viktor Liashko.
Висловлюємо глибоку подяку за підтримку Центру «Лісова поляна» директору місії USAID в Україні Джеймсу Хоупу, проєкту USAID Ukraine – USAID Україна «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я в Україні», який реалізує організація Пакт, та ініціативі першої леді Олена Зеленська зі створення Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки.
Також в рамках робочого візиту реабілітаційний центр «Лісова поляна» відвідав голова Європейської Ради Шарль Мішель.