Уряд України затвердив Дорожню карту децентралізації

Документ визначає подальші кроки для реалізації реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні на 2024 – 2027 роки.
Команда Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, яка працювала над Дорожньою картою, вперше презентувала документ в листопаді 2023 року. До обговорення було залучено широке коло експертів, міжнародних партнерів, представників асоціацій органів місцевого самоврядування – для врахування всіх позицій.
«Реформа децентралізації дала поштовх до формування ефективного та найбільш наближеного до людини інституту влади в демократичному суспільстві – місцевого самоврядування. Останні два роки Україна стикається з найбільшими у своїй історії викликами й українські територіальні громади довели свою ефективність та стійкість. Тому навіть під час повномасштабної війни децентралізація залишається дуже важливою. Одним з наших пріоритетів є продовження та поглиблення реформи», — зазначив Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.
Планом заходів визначено ключові кроки для становлення спроможних громад, зокрема:
  •  зміна законодавства (законопроєкти щодо удосконалення регулювання механізму затвердження територій територіальних громад і визначення їх адмінцентрів; про особливості відновлення публічної влади на деокупованих територіях; про розмежування повноважень між органами місцевого самоврядування і органами виконавчої влади; щодо удосконалення законодавчих інструментів консультацій органів державної влади з асоціаціями органів місцевого самоврядування; про місцеву статистику та ін);
  •  підвищення інституційної та фінансової спроможності органів місцевого самоврядування;
  •  розбудова місцевої демократії та широке залучення жителів до прийняття управлінських рішень на місцях.