Уряд встановив порядок проведення оцінки відповідності засобів е-ідентифікації згідно з вимогами ЄС

Кабінет Міністрів України 28 квітня ухвалив постанову, яка визначає деякі питання затвердження схем електронної ідентифікації відповідно до українського законодавства (зокрема, Закону України «Про електронні довірчі послуги») і з урахуванням вимог ЄС.

Так, постановою затверджується порядок проведення оцінки відповідності засобів електронної ідентифікації в контексті схем електронної ідентифікації для їх використання у сфері електронного урядування (далі – Порядок). Він поширюється на постачальників послуг з електронної ідентифікації, а саме фізичних осіб – підприємців, юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми власності, які надають послугу з електронної ідентифікації.

Засоби електронної ідентифікації, які видають фізичним, юридичним особам та їхнім представникам, мають бути в схемі електронної ідентифікації з відповідним рівнем довіри до них – високий, середній або низький.

Замовники оцінки відповідності можуть пройти таку оцінку й отримати аудиторський звіт в іноземному органі з оцінки відповідності. Така організація має бути акредитована іноземним органом з акредитації, що може проводити оцінку відповідності у сферах електронних довірчих послуг й електронної ідентифікації, та є підписантом багатосторонньої угоди про визнання Міжнародного форуму з акредитації та/або Європейської кооперації з акредитації (EA MLA).

З постановою та порядком можна ознайомитись за посиланням.

Загалом постанова покликана унормувати питання функціонування в Україні різноманітних схем електронної ідентифікації та використання засобів електронної ідентифікації, що підпадають під ці схеми. Також документ має наблизити Україну до європейських стандартів.

Впевнено рухаємось до ЄС!