Верховна Рада прийняла у першому читанні закон, що започатковує створення системи обліку осіб, життя та здоровʼя яких зазнало шкоди внаслідок збройної агресії рф

Настане день, коли ми змусимо ворога відповісти за кожен їхній злочин. За кожну знищену домівку, вкрадену пралку, та найголовніше – скалічені та відібрані життя.
Процес документування шкоди нерухомому майну розпочався вже давно, і це правильно. Але на часі зафіксувати головні наші втрати – нематеріальні.
Загибель або зникнення безвісти близьких та рідних, примусове переміщення, фізичні і психологічні травми, отримання інвалідності, – на жаль, це відбувається з українцями щодня. Росія має заплатити і за це.
Сьогодні ВРУ прийняла у першому читанні проєкт Закону, який дозволить розпочати процес збору таких даних. Мова йде про законопроєкт № 10256, який наша команда розробила спільно з широким колом міжнародних та українських експертів.
Цей законопроєкт дасть можливість створити Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії російської федерації проти України, і тим самим – забезпечити збір та облік інформації про шкоду, завдану країною-агресором життю і здоровʼю наших громадян.
Своєю чергою, це дасть змогу державі і громадянам не просто фіксувати всі факти заподіяння шкоди життю і здоров’ю, а сформувати набори даних, які в майбутньому допоможуть довести завдану шкоду при зверненні громадян до Міжнародного компенсаційного механізму за відшкодуванням збитків за рахунок репарацій.
Детальніше тут: https://www.msp.gov.ua/news/23679.html