Верховна Рада прийняла законопроект щодо заборони використання джерел інформації держави-агресора або держави-окупанта в освітніх програмах, в науковій та науково-технічній діяльності

1 грудня Верховна Рада прийняла за основу проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо заборони використання джерел інформації держави-агресора або держави-окупанта в освітніх програмах, в науковій та науково-технічній діяльності (реєстр. №7633), поданий народним депутатом України Совсун  І.Р. та іншими народними депутатами України.

Законопроектом передбачається розроблення механізмів захисту освітньої та наукової сфер в Україні від пропаганди та поширення шовіністичної загарбницької геополітичної доктрини «русского міра» через наукові дослідження, академічні тексти та джерела інформації у цих сферах.

Пропонується внести зміни до законів України «Про освіту» та «Про наукову і науково-технічну діяльність», закріпивши загальні принципи захисту освітньо-інформаційного та наукового простору України від російського впливу.

Зокрема, законопроектом вводяться обмеження на використання посилань в освітніх програмах та наукових дослідженнях на джерела інформації, створені на території, державною мовою, громадянами та юридичними особами держави-агресора.

Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій на своєму засіданні критично оцінив зауваження до законопроекту реєстр. № 7633 щодо обмеження використання для потреб наукових досліджень дуже великої кількості наукових праць, художніх творів, написаних російською мовою і виданих в різні історичні періоди; відповідних посилань на авторів з росії, зокрема посилань українських науковців на власні праці, видані до 2014 року російською мовою; поширення використання джерел інформації юридичних осіб, кінцевими бенефіціарами яких є фізичні або юридичні особи держави агресора, та напрацював відповідні пропозиції до законопроекту, які можуть бути враховані під час розгляду в першому читанні.

За результатами обговорення проекту Закону реєстр. №7633 Комітет напрацював відповідні пропозиції законопроекту, які можуть бути враховані під час його розгляду у першому читанні. А також Комітет дійшов висновку, що законопроект може бути доопрацьований до другого читання відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України.