Відбулося засідання Координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання та протидії домашньому насильству та протидії торгівлі людьми при ОВА

Запобігання насильству – це пріоритетний напрямок роботи усіх відповідальних служб та органів, адже кожен такий випадок – це незворотній досвід людини, який завжди впливатиме на її життя. На цьому наголосив заступник начальника ОВА Володимир Юр’єв під час засідання Координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання та протидії домашньому насильству та протидії торгівлі людьми. Саме тому, за словами посадовця, інформаційно-роз’яснювальна робота з громадянами, в тому числі і наймолодшими, має стати тим важелем, який дозволить сформувати в суспільстві нульову толерантність до насильства в сім’ї, дискримінації людини за будь-якою ознакою, а також навчить розрізняти небезпечні ситуації, які можуть призвести до потрапляння в ситуацію з торгівлею людьми.

До участі в засіданні були запрошені представники профільних структурних підрозділів ОВА, ГУНП в області, управління ДМС в області, обласного центру зайнятості, Національної академії ДПСУ ім.Б.Хмельницького, відділу у Хмельницькій області Мінветернів України, ГУ статистики в області, Прокуратури Хмельницькій області.

У ході роботи учасники засідання обговорили стан виконання в області двох ключових нормативних актів в сфері протидії насильству та торгівлі людьми – Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» та Закону України «Про протидію торгівлі людьми», а також заслухали проміжний звіт про заходи, що проводилися в області в рамках всеукраїнської акції “16 днів проти насильства”.

Як повідомив начальник сектору протидії домашньому насильству відділу превенції ГУНП в області підполковник поліції Олександр Сівко, зі змінами в чинному законодавстві працівники поліції отримали більш дієві важелі впливу на осіб, які вчиняють правопорушення в домашньому середовищі. Так, позитивним прикладом є факти застосування працівниками поліції термінового заборонного припису, коли порушника примусово відсторонюють від жертви насильства. Упродовж поточного року працівниками поліції винесено 391 терміновий заборонний припис. При цьому, з початку року задокументовано 7 фактів невиконання обмежувальних заходів, обмежувальних приписів або непроходження програми для кривдників (ст. 390-1 КК України). Також за вчинення правопорушень в домашньому середовищі 12 громадянам анульовано дозволи на право володіння вогнепальною зброєю з наступним її вилученням.

Загалом, за звітній період працівниками поліції області задокументовано 2960 (3056 – за 2021 рік) адміністративних правопорушень за ст. 173-2 КУпАП.  Також, за даними ГУНП, станом на 30 листопада поточного року в Хмельницькій області скоєно 143 злочини в домашньому середовищі, з яких 50 – за статтею 126-1 ККУ, тобто задокументованих та виявлених самими поліцейськими, 36 – це інші злочини, з яких 3 тяжкі: три факти за ст. 115 ККУ.

За інформацією структурних підрозділів ОВА, в області створено інформаційну базу спеціалізованих служб підтримки для постраждалих від домашнього насильства та насильства за ознакою статі. Станом на 01.12.2022 року створено 69 спеціалізованих служб:

➡ 3 притулки для постраждалих від домашнього насильства;

➡ 2 денних кризових центри соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі: Старокостянтинівський міський та у Берездівській ТГ.

➡ 48 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги постраждалим особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. Станом на 01.12.2022р. до спеціалістів МБ надійшло 956 повідомлень про насильство, спеціалістами МБ здійснено 773 планових виїзди та 352 екстрених виїзди. Роботою МБ охоплено 1747 сімей/осіб, серед яких підтвердились 938 випадків домашнього насильства. Також роботою мобільних бригад охоплено 957 внутрішньо переміщених осіб.

➡ 6 спеціалізованих служб первинного соціально – психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі (проконсультовано: Деражнянська -115 осіб, Ізяславська – 35 осіб, Ганнопільська -16 , Гуківська – 4, Шепетівська – 62 особи, Нетішинська – 33)

➡ 6 кризових кімнат цілодобового перебування: у Хмельницькій,  Кам’янець-Подільській,  Новодунаєвецькій та Берездівській ТГ .

➡ 3 телефони “гарячої лінії”

➡ 1 кабінет корекційно-реабілітаційних послуг.

➡ Хмельницький обласний центр соціально-психологічної допомоги, який виконує функції притулку для постраждалих від домашнього насильства.

В сфері протидії торгівлі людьми також є результати: за поданням Департаменту соціального захисту населення ОВА Національна соціальна сервісна служба України встановила 5 особам статуси постраждалих від торгівлі людьми. Також в результаті оперативного реагування міграційників, попереджено передачу в рабство 3 осіб. Наразі всі справи скеровано до суду.

За результатами обговорення підготовлено рішення, що визначає пріоритетні завдання усім відповідальним підрозділам та відомствам щодо посилення роботи в сфері запобігання та протидії домашньому насильству та торгівлі людьми та підвищення рівня координації і взаємодії між ними.