Відкриття меморіальної дошки Тарасу Пашкевичу

Сьогодні у Волочиській міській громаді Хмельницького району відбулась церемонія відкриття меморіальної дошки загиблому воїну, Тарасу Пашкевичу,  двадцятисемирічному уродженцю міста Волочиськ.

У заході взяли участь Анатолій Катеренчук начальник Хмельницької РВА, Микола Грушка, начальник Хмельницького районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, Костянтин Черниченко, голова Волочиської міської ради, зібралися рідні та близькі Тараса, приїхали побратими, представники міської ради, громадськість міста, педагогічний колектив та школярі.

З метою вшанування і увіковічення пам’яті загиблого Героя-земляка,  відкрито меморіальну дошку на фасаді Волочиської ЗОШ І – ІІІ ступенів №5, яка відтепер буде постійним нагадуванням нам і наступним поколінням про патріотизм і героїчний подвиг Захисника рідної Батьківщини.

За покликом серця Тарас став на стежку служіння українському народу. Після закінчення школи вступив у Львівську Національну академію сухопутних військ імені Гетьмана Петра Сагайдачного. З 2014 року двічі був у зоні АТО.

За професіоналізм, мужність та відвагу, отримав ряд почесних відзнак та нагород: ” Національна академія сухопутних військ України ім. Петра Сагайдачного”, медаль “Операція Об’єднаних сил. За звитягу та вірність”, нагрудний знак “За зразкову службу”, відзнаку Командувача об’єднаних сил “Козацьких хрест” І ступеня, нагрудний знак Головнокомандувача Збройних сил України “За досягнення у військовій службі” ІІ ступеня, “Честь і гордість Волочиської громади”(посмертно).

Також сьгодні, Анатолій Катеренчук начальник Хмельницької РВА, передав матері Тараса, Ользі Петрівні ще одну державну нагороду орден “Богдана Хмельницького” ІІІ ступеня  (посмертно).

Тарас Пашкевич – позивний – “Грек”, капітан Збройних сил України, командир 1-ї гірсько-штурмової роти, 8-го окремого гірсько-штурмового батальону, 10-ї гірсько-штурмової бригади “Едельвейс”,  героїчно загинув 4 травня 2022 року, на передовій під час виконання бойового завдання  в російсько – українській війні в районі населеного пункту  Прудянка, Харківської області.

Право відкрити меморіальну дошку було надано побратимам Тараса Пашкевича.

Після зворушливих промов учасники заходу схилили голови перед світлою пам’яттю Героя – Тараса Пашкевича та усіх, хто поклав своє життя за Україну, вшанувавши їх хвилиною мовчання та покладанням квітів до меморіальної дошки.

На території начвального закладу було висаджено саджанці магнолії на честь загиблого Героя України – Тараса Пашкевича.

Країна втратила Героя, побратими – товариша. Але втрата сина для матері… її неможливо оцінити…

Світла пам’ять про всіх загиблих назавжди залишиться в наших серцях.

Слава Україні! Героям Слава!