Як адвокатувати відкриті дані: новий серіал на Дія.Освіта

Серіал навчить створювати та проводити адвокаційні кампанії, щоб покращити доступ до публічної інформації й ефективно використовувати відкриті дані. 

Незважаючи на повномасштабне вторгнення, сфера відкритих даних продовжує розвиватися. Україна — третя в Європі у сфері відкритих даних згідно з рейтингом Open Data Maturity. Важливу роль у цьому відіграють активні громадяни. Оскільки за допомогою відкритих даних громадяни можуть контролювати роботу державних установ та викривати корупційні схеми.

Яка перевага відкритих даних? Де подавати запит на отримання потрібної інформації? Що таке адвокація відкритих даних? Відповіді на ці та інші запитання — у новому освітньому серіалі на платформі Дія.Освіта.

Серіал налічує 8 серій, які містять теоретичну базу та практичні поради. Після перегляду ви дізнаєтеся про можливості відкритих даних на прикладах реальних кейсів з українського бізнесу, державного й громадського секторів. А також як оскаржувати правопорушення розпорядників публічної інформації та захищати своє право на доступ до відкритих даних.

Серед спікерів серіалу:

  • Головна редакторка онлайн-видання «Українська правда» Севгіль Мусаєва
  • Урядова Уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко
  • Експертка групи з відкритих даних Міністерства цифрової трансформації України Яніна Любива
  • Керівниця компонента відкритих даних USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» Надія Конащук
  • Представниця Уповноваженого з інформаційних прав Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Юлія Деркаченко
  • Експерт із комунікацій Ярема Дух
  • Керівниця асоціації відкритих даних, GR-менеджерка YouControl Наталія Чорногуб
  • Керівник Проєктного офісу DREAM, співзасновник Коаліції RISE Ukraine Віктор Нестуля
  • Юристка Фундації DEJURE Христина Буртник

Дивіться освітній серіал за посиланням —  https://osvita.diia.gov.ua/courses/open-data-advocation

Після перегляду зможете перевірити свої знання у фінальному тесті та отримати сертифікат.

Освітній серіал створено з ініціативи Міністерства цифрової трансформації України для платформи Дія.Освіта за підтримки USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS» і Фонду Східна Європа.