Як користуватися міграційними послугами: освітній серіал на Дія.Освіта

З початком повномасштабного вторгнення понад 2,4 мільйона українців виїхали за кордон та ще не повернулися. Серед них — громадяни, які залишили домівки, не маючи при собі необхідних документів. Для зручності й безпеки в умовах міграції важливо знати, як отримати документи громадянина України за кордоном та уникнути ризиків торгівлі людьми. Про це та інші державні послуги для мігрантів — у новому освітньому серіалі «Безпечна міграція» на платформі Дія.Освіта.

«Україна — перша держава у світі із цифровим паспортом, і станом на сьогодні майже 20 млн українців використовують застосунок Дія. З початку повномасштабної війни Мінцифра запустила понад 70 нових послуг на порталі та в застосунку Дія. Ми створили освітній серіал, який буде корисним, зокрема, для українців, які залишаються за кордоном та потребують відновлення документів. Він містить чіткі інструкції та відповіді на поширені запитання щодо оформлення втрачених документів», — підкреслила заступник Міністра цифрової трансформації України з питань європейської інтеграції Валерія Іонан.

Серіал містить 5 епізодів, після перегляду яких ви дізнаєтеся відповіді на найпоширеніші запитання, зокрема:

  • як можна відновити особисті документи;
  • як оформити українські документи за кордоном;
  • у яких країнах та містах функціонують паспортні сервіси;
  • як не потрапити в пастку торгівлі людьми.

«З початку війни мільйони українців були змушені виїхати за кордон, рятуючись від російських загроз. Більшість з них — саме жінки й діти. Відповідно до Глобального звіту UNODC про торгівлю людьми за 2022 рік, який використовував офіційні дані з понад 141 країни, основною ціллю трафікерів є саме жінки. У 2020 році жінки становили 42% постраждалих, ще 18% — дівчата. За останні 15 років частка дітей серед виявлених жертв торгівлі людьми зросла втричі. Розуміння особливостей оформлення й відновлення документів за кордоном — це те, що дасть змогу нашим громадянам уникнути низки загроз, повʼязаних з торгівлею людьми. Тож закликаю подивитися серіал, адже поінформований — означає захищений», — зазначила заступниця Міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко.

Спікерка серіалу — українська журналістка, ведуча, громадська діячка та засновниця благодійного фонду «Фундація Катерини Осадчої» Катерина Осадча.

Дивіться освітній серіал за посиланням —  https://osvita.diia.gov.ua/courses/safe-migration

Освітній серіал створено з ініціативи Міністерства цифрової трансформації України та Міністерства внутрішніх справ України для платформи Дія.Освіта.