Як медзакладам вносити дані до ЕСОЗ без світла та звязку?

Можемо залишитись без світла, але не без волі. Незламні українські медики проводять десятки складних операцій в умовах обмеженої подачі електроенергії. Наші лікарі рятують життя людей навіть тоді, коли, здавалось би, для цього не має необхідних умов, — Голова Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький
У Львові упродовж 30 годин провели дев’ять трансплантацій від посмертних донорів. У Черкаському обласному онкоцентрі зробили дві операції з пересадки нирок. Проведення двох трансплантацій відбувалось майже одночасно в одній операційній. Лікарня під час цього перейшла в режим роботи на генераторах.
Є багато інших прикладів, у яких наші медики діють у нинішніх екстремальних умовах як герої.
  •  «Отримую багато звернень лікарів із запитаннями, як працювати в умовах обмеженого енергопостачання та інтернету? Відповідаю, пропонуючи скористатися відповідними рекомендаціями МОЗ:
  •  Як вносити дані про надані медичні послуги в електронну систему охорони здоров’я (ЕСОЗ)?
НСЗУ сплачує закладам за послуги на основі даних, які вони вносять до ЕСОЗ. Якщо в закладі немає інтернету і спеціалісти не можуть одразу внести інформацію до системи, то (згідно з постановою Уряду) заклад має на це 5 робочих днів від закінчення звітного періоду. Наприклад, якщо послуга надана в листопаді, заклад може внести дані до 7 грудня включно.
Відзначу, що навіть під час війни НСЗУ у повному обсязі оплачує всі послуги, які надають медичні заклади за договором.
  •  Чи можна виписувати паперові рецепти на «Доступні ліки»?
На час воєнного стану лікарі можуть виписувати пацієнтам паперові рецепти на лікарські засоби з програми реімбурсації «Доступні ліки» у разі відсутності світла та зв’язку. Паперовий рецепт виписується на відповідній формі рецептурного бланка. Він містить інформацію про медзаклад, лікаря та пацієнта. У рецепті лікар має зазначити, чи препарат буде повністю безоплатний для пацієнта, чи з доплатою. Сам лікарський засіб виписується за міжнародною непатентованою назвою (МНН) і не більше трьох найменувань на один рецепт. Лікар має засвідчити рецепт своїм підписом та печаткою. У такому разі аптека видає лікарський засіб пацієнту за паперовим рецептом та обліковує його. Паперові рецепти враховуються у звітності аптеки за встановленою формою НСЗУ. Служба відшкодовує аптечному закладу гроші за відпущені ліки.
  •  Чи можна виписувати паперові направлення на послуги?
Якщо через відсутність інтернету лікар (як «первинки», так і спеціаліст) не може створити пацієнту електронне направлення, він може видати паперове. Заклади, які уклали договори з НСЗУ, зобовʼязані на час дії воєнного стану приймати пацієнтів з паперовими направленнями так само як і з електронними. Під час внесення даних про послугу лікар зазначає у системі, що направлення — паперове. НСЗУ оплачує таку послугу. Пацієнти з паперовими направленнями мають право отримати безоплатно медичні послуги, передбачені ПМГ.
  •  Як оформили лікарняний без доступу до інтернету?
Якщо немає доступу до ЕСОЗ, дозволяється оформлення лікарняного на відповідному паперовому бланку. Якщо ж у закладі відсутні бланки, за рішенням керівника дозволяється оформлення лікарняного на аркуші паперу за формою, затвердженою Мінсоцполітики, Фондом соціального страхування.
  •  Як оформлювати медичні висновки про народження без інтернету?
Якщо немає доступу до інтернету і неможливо оформити електронний висновок про народження, в умовах воєнного стану передбачається можливість видачі паперового свідоцтва про народження за формою № 103/0.
Колеги, вірю, що ми пройдемо ці найскладніші випробування і переможемо!», — написав Михайло Радуцький.
Джерело: Верховна Рада України