Як отримати ліки для профілактики інсультів?

Завдяки програмі “Доступні ліки” українці з ризиком інсульту можуть отримувати ліки безоплатно або з незначною доплатою.
У програмі “Доступні ліки” виділено окремий великий напрям з препаратів проти серцево-судинних та цереброваскулярних захворювань, зокрема для профілактики інсультів. Напрям охоплює 232 торгові назви препаратів. З яких 177 — з доплатою, 55 — повністю безоплатні для пацієнта.
 Зверніться до свого сімейного лікаря — він призначить ліки, які необхідні саме вам та випише рецепт.
Щоби почати отримувати ліки безоплатно або з частковою доплатою потрібно:
 Звернутися до лікаря первинної медичної допомоги. На час дії воєнного стану можна піти до будь-якого сімейного лікаря або терапевта в закладі, який має договір із НСЗУ.
Декларація не обов’язкова.
 Лікар випише рецепт на підставі обстежень та діагнозу. У рецепті лікар вкаже міжнародну непатентовану назву препарату (МНН).
З рецептом можна звернутися в будь-яку аптеку, незалежно від місця реєстрації. Головна умова — наявність договору з НСЗУ. Впізнати таку аптеку можна за наліпкою “Доступні ліки”.
 Термін дії рецепту становить 30 днів із дати виписування.
 Покажіть рецепт працівнику аптеки. Аптекар запропонує наявні препарати, які містять потрібну діючу речовину. А також повідомить, який препарат повністю безоплатний, а за який потрібно доплатити. Вартість ліків аптеці відшкодовує НСЗУ.
 Знайти найближчу аптеку з договором із НСЗУ можна:
 Через дашборд на сайті НСЗУ “Електронна карта місць відпуску лікарських засобів за еРецептом”. У меню зліва оберіть ваш населений пункт та потрібний напрям програми реімбурсації.
За номером контакт-центру НСЗУ 16-77.
Як виглядає рецепт на “Доступні ліки”: https://www.facebook.com/nszu.care/posts/557681989205264