Як уникнути переохолодження взимку?

Щоб не замерзнути взимку  одяг  і взуття не повинні щільно прилягати до тіла. Це заважає кровопостачанню й прискорює замерзання. В одязі ви повинні відчувати себе вільно. Між шарами одягу  повинна залишатися невелика відстань – повітряний прошарок.

Це ж стосується і взуття. Чим тісніше ногам у взутті, тим вразливіші пальці для холоду. При холодній погоді треба обов’язково вдягати рукавиці. Також важливий шарф, яким за потреби можна прикрити обличчя.

Як би  тепло і правильно ви не одягнулися, але якщо на морозі ви будете стояти без руху, то досить швидко замерзнете. Одяг має зберігати тепло нашого тіла. А щоб тепла вироблялося достатньо, необхідно рухатися. Не обов’язково бігати. Енергійної ходьби цілком достатньо, щоб відчувати себе комфортно. Працюйте руками,  рухайте пальцями ніг.

Захищайте відкриті ділянки шкіри. Не виходьте на мороз голодними. Обов’язково добре попоїжте, краще щось висококалорійне. Замерзли – також з’їжте що-небудь.

Заходьте кожні півгодини-годину у тепле приміщення, якщо ви проводите цілий день на вулиці.

По можливості візьміть із собою термос із гарячою кавою, чаєм чи супом.

Категорично заборонено вживати спиртні напої, тому що алкоголь розширює судини на поверхні тіла, а це призводить до швидших втрат тепла. Крім того, алкоголь просто послаблює ваш власний контроль за ситуацією, що заважатиме вберегтися від ушкоджень у складних умовах. Нікотин також не найкращий помічник у боротьбі з холодом через свій згубний вплив на стінки судин.

Пам’ятайте! Якщо у вас з’явилися симптоми переохолодження – воскові плями та оніміння шкіри, негайно перейдіть у тепле приміщення на кілька годин та зігрійтеся. Також зверніться по медичну допомогу.