ЄС продовжив на пів року санкції за агресію росії проти України

27 січня Рада ЄС ухвалила рішення продовжити на пів року, до 31 липня 2023 року, обмежувальні заходи щодо окремих секторів економіки росії.

Про це повідомляє пресслужба Ради ЄС.

Санкції вперше ввели у 2014 році у відповідь на російську агресію, після чого були значно розширені з лютого 2022 року після повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Наразі санкції містять широкий спектр секторальних заходів, включно з обмеженнями на торгівлю, фінанси, технології й товари подвійного призначення, промисловість, транспорт і предмети розкоші.

Вони також охоплюють: заборону на імпорт або транспортування морської сирої нафти й деяких нафтопродуктів з росії до ЄС, відключення від SWIFT декількох російських банків, а також призупинення мовлення та ліцензій кількох підтримуваних Кремлем пропагандистських засобів масової інформації.

Довідково

Починаючи з 24 лютого, ЄС ухвалив низку безпрецедентних і жорстких пакетів санкцій у відповідь на повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Станом на грудень 2022 року Радою ЄС введено вже дев’ять пакетів санкцій у зв’язку з військовою агресією росії проти України.

На додаток до економічних санкцій проти російської федерації, ЄС застосовує різні види заходів у відповідь на дії росії, які дестабілізують ситуацію в Україні. До них належать: обмеження економічних відносин з окупованими росією Кримом та містом Севастополь, територіями Донецької та Луганської областей; індивідуальні обмежувальні заходи (заморожування активів та обмеження на поїздки) щодо широкого кола фізичних та юридичних осіб, а також дипломатичні заходи.