За появи симптомів ГРВІ варто зробити безоплатне тестування на COVID-19

Тож за появи симптомів ГРВІ радимо зробити безоплатне тестування на COVID-19, направлення на яке можна отримати у свого сімейного лікаря.

Як отримати направлення на безоплатний тест?

Згідно з Наказом МОЗ України від 28.03.2020 № 722 «Організація надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19)», кожен має право на безоплатне тестування.

Направлення на це тестування зобов’язаний надати сімейний лікар. У разі його відсутності чи недосяжності — лікар із найближчого медичного закладу.

Якщо ви відчуваєте ознаки ГРВІ:

Зателефонуйте своєму сімейному лікарю та отримайте направлення на безоплатний тест або пройдіть швидкий тест в кабінеті сімейного лікаря.

Для внутрішньо переміщених людей:

Зверніться до найближчого медичного закладу та отримайте направлення на безоплатне тестування або швидкий тест.

Для військовослужбовців:

Зверніться до військового лікаря або до військово-медичних установ у пунктах постійної дислокації військових частин та отримайте направлення на безоплатне тестування або швидкий тест.

Важливо, що вакцинація проти COVID-19 залишається найбільш ефективним захистом від важкого перебігу коронавірусної хвороби.

Отримати своє щеплення від COVID-19 можна в будь-якому закладі первинної медичної допомоги, незалежно від наявності декларації з лікарем і типу дози: першої, другої чи бустерної.

Для цього зверніться до найближчого медичного закладу.

Знайдіть пункт вакцинації за посиланням https://bit.ly/vaccinationpoints

Джерело: Центр громадського здоров’я