За виплату гідної зарплати медикам відповідає керівник, – Віктор Ляшко

В січні цього року Уряд встановив розмір базової зарплати медикам: не менше ніж     20 000 грн для лікаря та 13 500 грн для медичної сестри. Медики, які працюють повний робочий день, не повинні отримувати зарплату нижче цього рівня.

Під час робочого візиту на Закарпаття міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко наголосив, що керівник кожного медичного закладу перш за все має бути ефективним менеджером, який якісно формує та розподіляє бюджет лікарні, спрямовуючи його як на розвиток закладу, так і на виплату гідної заробітної плати медикам. Про це повідомили на сайті Український медичний часопис.

«Ми розуміємо, що сьогодні наші лікарі роблять просто нереальні речі. Вони працюють 24/7 у надважких умовах. Тому взагалі не може бути жодних компромісів щодо забезпечення наших медиків ринковою заробітною платою. Зі свого боку, держава доклала максимум зусиль, щоб кожен медичний заклад був забезпечений коштами на заробітну плату медичним працівникам, далі — справа за керівництвом медичних закладів. Ще раз наголошую, що важливо не тільки те, скільки коштів лікарня отримує, а й те, як ними розпоряджається керівник закладу. Ми можемо взяти дві лікарні, які отримують майже однакове фінансування, однак зарплати та розвиток в них можуть кардинально відрізнятися. Через те, що десь керівник — ефективний менеджер, а десь, на жаль, ні», — зазначив Віктор Ляшко.

Фото: Міністерство охорони здоров’я України