Захист незалежності тa територіальної цілісності України – один з найважливіших конституційних обов’язків громадян

Вже майже рік в Україні триває повномасштабна війна. Триває і мобілізація. В такий складний час кожен військовозобовʼязаний, який вважає Україну своєю Батьківщиною, повинен сам прийти до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки  за місцем проживання і поцікавитися, чим може бути корисним армії та чим допомогти країні.

Саме так вчинили тисячі наших громадян: не чекаючи заклику, стали на захист Вітчизни. Військовий обовʼязок включає, серед іншого, дотримання правил військового обліку.

Це означає, що з дня оголошення мобілізації громадяни України зобовʼязані добровільно зʼявитися до військових частин або на збірні пункти територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки для уточнення всіх відомостей (ст. 17 Закону України «Про оборону» ч.3 ст.22 Закону України «Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку»).

На жаль, досить багато військовозобовʼязаних нехтують своїми обовʼязками, що суттєво ускладнює мобілізацію та призводить до відсутності необхідної та актуальної інформації.

Ігнорування своїх обовʼязків, закріплених законодавством, змушує до проведення заходів по врученню повісток не лише за місцем проживання та роботи громадян, а й у громадських місцях.

Це робиться, насамперед,  для того, аби зʼясувати актуальність наявної інформації, визначити дійсну кількість придатних до військової служби під час мобілізації громадян. У таких заходах не було би необхідності, якби громадяни неухильно дотримувались законодавства України.

За Законом, кожен громадянин зобовʼязаний повідомляти про будь-які зміни сімейного стану, стану здоровʼя, адреси місця проживання (перебування), освіти чи місця роботи в органи, де перебуває на військовому обліку  (п. 1 Правил військового обліку призовників, військовозобовʼязаних та резервістів, затверджено Постановою Кабінету Міністрів No1487 від 30.12.2022 р., ч. 11 ст.38 Закону України «Про військовий обовʼязок та військову службу», п. 3.2. Положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ, затверджено Наказом Міністерства оборони України No402 від 14.08.2008 р).

Наприклад, якщо у когось народилось троє дітей, відбулись зміни зі станом здоровʼя, чи змінилась адреса, то про це повинні знати у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки. Це необхідно для того, щоб у ТЦК та СП була реальна картина щодо мобілізаційного ресурсу.

Оскільки в Законі України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не зазначено, де саме має вручатися повістка, видавати повістку можна будь-де, зокрема в громадських місцях.

Гарантії дотримання конституційних прав громадян на судове оскарження будь-яких незаконних рішень або дій органів влади, забезпечені Конституцією України та здійсненням судочинства під час воєнного стану.