Звернення Володимира Зеленського

Весь світ став свідком дій союзників у небі над Ізраїлем та сусідніми країнами. Це продемонструвало, наскільки дійсно ефективною може бути єдність у захисті від терору, коли вона базується на достатній політичній Ізраїль, Сполучені Штати, Велика Британія, Франція та Йорданія діяли разом і максимально ефективно. Разом вони завадили терору панувати. І працюють разом, і в координації з іншими, над тим, щоб запобігти подальшій ескалації.
Ізраїль не є членом НАТО, тому жодних дій, таких як спроведення статті 5, не вимагалося. І нікого на війну не втягнули. Вони просто сприяли захисту людського життя.
“Шахеди” в небі над Україною звучать ідентично тим, що над Близьким Сходом. Удар балістичних ракет, якщо їх не перехопити, всюди однаковий. Європейське небо могло б давно отримати такий самий рівень захисту, якби Україна отримала аналогічну повну підтримку від своїх партнерів у перехопленні дронів і ракет. Терор треба перемогти повністю і скрізь, не більше в одних місцях і менше в інших.
Я дякую всім у світі, кожному лідеру та державі, хто дійсно допомагає нам з протиповітряною обороною та ракетами, необхідними для захисту нашого неба, а також навчає наших пілотів на F-16. Все це вже працює і далі буде працювати задля порятунку життів. Однак тепер ми бачимо, як єдність може працювати справді стовідсотків, і як перехопити майже стовідсотків “Шахедів” і ракет. Обговоримо це з нашими партнерами.