Затверджено шість клінічних протоколів з лікування бойових травм

Затверджено наступні шість клінічних протоколів серії стандартів медичної допомоги за напрямом «Бойова травма»:
1️⃣ «Ампутація: оцінка та лікування (бойові поранення)» (https://bit.ly/4bZoIsr)
2️⃣ «Гостра дихальна недостатність (бойові поранення)» (https://bit.ly/4bW84d2)
3️⃣ «Нейрохірургія і тяжка травма голови (бойові поранення)» (https://bit.ly/3LCF6UQ)
4️⃣ «Переломи кісток кінцівок (бойові поранення)» (https://bit.ly/4cOeSL4)
5️⃣ «Лікування переломів кісток таза (бойові поранення)» (https://bit.ly/4cV6h9o)
6️⃣ «Невідкладна реанімаційна торакотомія (бойові поранення)» (https://bit.ly/3zVIW92)
Протоколи, які вже впроваджено, а також ті, що планується затвердити до кінця 2024 року, є перекладом настанов з клінічної практики Joint Trauma System за напрямом «Бойова травма.
Рекомендації JTS є золотим стандартом для країн Північноатлантичного Альянсу та відтепер є обовʼязковими для виконання у всіх закладах охорони здоровʼя нашої країни, незалежно від їх форми власності.
Клінічні протоколи було опрацьовано мультидисциплінарною групою, до складу якої увійшли спеціалісти з різних медичних напрямів, більшість членів робочої групи – це бойові медики.
ℹ︎ Joint Trauma System (обʼєднана травматологічна система) — організація, яка розпочала діяльність у 2005 році та є центром досконалості Міністерства оборони США з питань бойової травми. JTS покликана знизити рівень захворюваності та смертності, а також підвищити виживаність усіх пацієнтів з травмами у воєнний і мирний час. JTS застосовує організований підхід до надання покращеної травматологічної допомоги на всіх етапах надання допомоги пацієнтам із травмами — бойовими й небойовими.